Det börjar vara dags att se över vårt konsumtionssamhälle: miljön kräver det av oss. Ett sätt är att backa bakåt i tiden och inse att många saker kan hålla mycket längre än vi tror om vi bara tar hand om dem.

Om du har träningsskor eller vandringskängor är det viktig att impregnera dem så att de kan fortsätta stå emot väta och vind. Du borde göra det en gång om året, gärna i samband med den ärliga fjällvandringen eller liknande. När det är dags att börja använda vinter- eller sommarkängorna ska de behandlas. Det kan ge dem en livslängd på flera årtionden om de är av bra kvalité från start.

Dina tygskor kan du också hålla uppe livslängden på och då pratar vi även om de enkla tennisskorna som kostade 50 kronor på rea. Ett sätt är att hålla dem redan från smuts och vatten. Du behöver bara var lite varsam med vart du går. En del skor går även att tvätta i handfatet eller tvättmaskinen (fast tvättmaskinen sliter nog lite mer på tygfibrerna än handtvätten).

Sedan kommer vi till läder och dyrare skor i mer exklusiva val. Läder är ett levande material som behöver fukt och som torkar ut och spricker om de utsätts för mycket solljus och torrluft. Skokräm och lädervax är perfekt för att polera upp dina finskor samtidigt som du mjuknar upp lädret vilket ökar livslängden. Via sajter som Skolyx kan du köpa flera olika typer av skovårdsprodukter. De har även skoblock som drar åt sig onödig fukt i skorna, samt ser till att skorna håller rätt form.

Egentligen kan man summera bra skovård i de här punkterna:

  • Köp skor av bra kvalité – de håller länge
  • Impregnera skor som ska användas i naturen
  • Behandla läderskor då och då för att bibehålla kvalitén
  • Tygskor kan tvättas men var varsam så du inte sliter ut fibrerna
  • Med en bra skräddare kan du behålla favoritskorna i flera år till
admin