Nu när det är året för hemester och friluftsliv kan det vara bra att få lite tips på hur du ska klä dig för att gå i skog och mark. För en enkel dagstur fungerar vanliga vardagskläder, men vill du utmana dig själv och gå en vandring på några dagar, är det desto viktigare att vara rätt klädd.

Varma och svala kläder

Väderleksprognosen stämmer inte alltid, men ger en bra fingervisning. Kvällarna blir svala eller kalla och dagarna kan bli väldigt varma på sommaren. Ta med kläder för att klara värme och kyla. Det behöver inte vara mer än ett ombyte. Det är helt okej att bära samma plagg flera dagar i rad när man är ute och vandra. Kläder väger mycket så du vill minimera mängden du behöver ta med dig. Ett underställ att sova i och som du kan bära under kläderna om det blir kyligt är perfekt.

Huvudbonad

En keps skyddar huvudet mot solen, mot regnet och mot myggen. Ta med en snygg keps för vandringar under vår och sommar. Under höst och vinter lämpar det sig bättre med en mössa. Passa på att köpa en keps eller mössa med snyggt tryck eller broderad text så fungerar den lika bra på stan som i skogen!

Byxor med fickor

Friluftsbyxor med många fickor och 4-vägsstretch är de bästa när du ska vara ute i skogen två timmar eller två veckor. Byxorna följer kroppens rörelser och har fickor för alla dina saker. Byxorna är minst lika sköna att ha när du påtar i trädgården eller tar hunden på en långpromenad.

Strumpor

Ta alltid med ett par extra strumpor om du har plats för det. Torra fötter är A och O för en bekväm vandring. Om du råkar blöta ned strumporna är det skönt att kunna byta direkt istället för att vänta på att de torkar.

För en mer fullständig lista inför en vandring i svenska skogar och fjäll kan du vända dig till Svenska Turistföreningen.

admin