Att använda rätt kläder för den sport man utövar, kan många gånger faktiskt underlätta. Tänk dig en simmare med slalomutrustning på, det skulle inte bara se fantastiskt roligt ut, utan skulle också vara otroligt svårt att utöva sporten som sådan. Eller varför inte en orienterare med dykartuber…..

När det gäller fotboll så krävs inte så mycket för de små barnen. Ett par bra skor på fötterna och byxor och tröja efter väder. Kan ibland behövs både mössa och vantar också. Benskydd är överkurs när dom är riktigt små. När sedan barnen blir äldre behövs lite andra saker. Nu behövs benskydd och det är viktigt att testa ut så att modellen och längden passar barnet. Ett par höga sockar behövs, de ska gå precis under knät och håller benskyddet på plats samtidigt som den stabiliserar underbenet. Bra kläder hittar du hos Sportamore, Hummel är ett exempel kläder som de lagerför.

Valet av skor är en hel vetenskap. De ska ha dobbar under och det är skillnad på grässkor, grusskor, konstgrässkor och inomhusskor. Alla olika skor är anpassade efter den ytan de är gjorda för. En inomhussko till exempel, saknar helt dobbar men fungerar utmärkt i kontakt med fotbollen. En grässko har stora dobbar och varianter med skruvdobbar är de som fungerar bäst på blöta gräsplaner, men dessa är inte tillåten inom ungdomsfotbollen och även i vissa turneringar.

För att få bästa fäste på grusplanen är ett par grusskor bra. De har många små dobbar och greppet blir optimalt med dessa. Materialet som skon är tillverkad i, tål slitage från grus bra. En grussko kan också fungera på en konstgräsplan och detta gäller även en grässko. Ett argument som talar för att man ska införskaffa ett par speciella konstgrässkor, är att materialet som skon tillverkas i tål slitaget från planen, medans det sliter oerhört på de båda andra skotyperna.

Ett par sköna shorts brukar också behövas och en bra T-shirt. Det kan vara bra om de båda är tillverkade i funktionsmaterial, för att transportera bort fukt från huden. Vid kallare väder kan ett bra underställ vara bra att komplettera med. För flickor kan det vara bra med en sporttopp som håller bysten på plats. För målvakten behövs även ett par handskar.

 

admin