Slipsen är något som följt med det manliga modet under många år men hade redan tidigt en betydelse för mannen och utstrålade status, betydelse och pengar. 

De olika accessoarer som mannen använder växer i popularitet men slipsen är något som funnits sedan långt tillbaka.  Man tror att den tidigaste varianten var känd på en legionär från Rom som bar ett tygstycke runt sin hals, antagligen som skydd mot kyla samtidigt som den säkerligen användes som näsduk. Detta var redan på 200 talet och visas i Trajanuskolonnen som är en stor pelare i Rom.

Den moderna slips som vi ser liknelse med idag sägs ha sitt ursprung ifrån Frankrike men kom från de kroatiska krigare som stred i det trettioåriga kriget. Det kallades då kravatt efter franskans la croate som betydde just kroat. Kravatter i siden tillhörde officerare och soldaterna hade enklare material.

Kravatten kom sedan att pryda adelsmän och de borgare som var välbärgade i England under 1600 talet, de mest förmögna bar en kravatt med spetskrås. Under 1700 talet förändrades dock detta och det blev en form av rektangulär halsduk istället och under 1800 talet kom halsbindlar som senare blev till en sorts slips.

Slipsen har sedan dess haft sina tidsperioder och det blev populärt med skol- och klubbslipsar på slutet av 1800 talet. Början 1900 talet så kom de olika slipsknutarnas betydelse. Under 50 talet blev det dock en nedgång för slipsen men genom Beatles under 60 talet fick den en litet återbesök i modevärlden. Under 80 talet fick den sedan sin stora comeback och är fortfarande kvar än idag.

 

admin